Alla idrotter behöver sina fixstjärnor, några som ger stjärnglans och status. Det är de som gör att sporten inte faller i glömska och att läktarna fylls med entusiastiska åskådare. Vad vore till exempel fotbollen idag utan Pelé och den svenska trion Gre-No-Li – eller för den delen Messi, Ronaldo (x2) och vår egen Zlatan.
Inom ryttarsport hittar vi engelska fullblod som Al Boum Photo och Santini, båda galopphästar. Det säger sig självt att man inte når toppen utan rätt träning. Galopp och trav skiljer sig lite åt. Inom trav måste hästen förutom snabbhet, också ha tålamod, kondition och explosivitet. Dessutom måste man börja tidigt med att vänja hästen vid sulkyn. Det krävs alltså en bredare träning, i jämförelse med galoppsporten, där snabbheten prioriteras, även om man faktiskt tränar galopphästar i dressyr på många håll. Al Boum Photo är ett lysande exempel på detta, och hästen vann senast i Cheltenham-festivalen före just Santini. Följaktligen är dessa båda favoriter att göra upp om även nästa års titel. Om man kollar på betting för hästarna, så är oddsen är 6.00 respektive 8.00 på Cheltenham 2021, även om det såklart är mycket som kan hända tills dess.
Men hur ser det ut bland våra svenska travhästar? Sverige är trots allt en av de största travnationerna i världen tillsammans med USA och Frankrike. Varje år körs över 8 000 lopp, och över 12 000 hästar tävlar om stundtals mycket stora prissummor. Här är några av travstjärnorna som gett oss ståpäls genom åren.
"Ego Boy" by Kanal 75 (CC BY 3.0)
Ego Boy var den lilla travhästen som blev Sveriges första storstjärna. Han föddes på våren 1967 i Orsa och under åren 1970-1974 var Ego Boy nästintill oslagbar. Av de 67 lopp han ställde upp i var han först över mållinjen i 50. Den största segern tillsammans med tränaren och kusken Ingemar Olofsson kom i Elitloppet 1974, där han spurtade ifrån hästen Flower Child i ett skiljeheat.
Karriären blev dock kort. Ett år efter segern i Elitloppet hittade man honom avliden i sin box. Idag ligger Ego Boy begravd i vinnarcirkeln på Rättviks travbana, och varje år avgörs travloppet Ego Boys Minne till hans ära.
Det var något väldigt speciellt med Queen L, som kördes av Stig H. Johansson. Ingen trodde väl direkt på henne som ung, men när karriären var över hade Queen L vunnit 46 av sina 82 starter, bland annat det prestigefyllda Prix d’Amérique (som första svenskfödda häst), Olympiatravet och Svenskt Travderby. När hon gjorde sin sista start 1995, en andraplats i Prix de Paris, hade hon sprungit in över 17 miljoner kronor.
Från 2001 levde hon ett skönt pensionärsliv vid stall Broline i Svenljunga fram till 2013. Varje år besökte Stig H. Johansson henne. Queen L är än idag ansedd som ett av de bästa tävlingsstona genom tiderna.
Källa: Pixabay
Ina Scot var en superstjärna. Under åren 1992-1993 vann hon hela 31 segrar på raken, däribland Breeders Crown. 1995 vann hon Prix d’Amérique. Hennes sista seger kom i Oslo Grand Prix 1996. Efter en olycka i hagen hemma i Sverige tvingades man låta henne somna in år 2013, 24 år gammal. Totalt vann Ina Scot 54 av 90 starter och sprang hem över 20 miljoner kronor.
Till sist har vi så klart inte glömt Järvsöfaks, kallblodshästen som vann hela 86% av sina starter. 201 segrar blev det under karriären, med fantastiska 42 segrar i rad. En seger som inte räknats in där är segern mot Charlotte Kalla i ett 100-meters uppvisningslopp 2010. Ingen kunde slå Järvsöfaks helt enkelt.